Beukennootjes feest!
Nog nooit van gehoord? Echt niet? Gemiste kans…
Het is een leuk en bijzonder gezinsfeest.
Dit jaar zijn we met deze traditie
begonnen. Afgelopen weekend hebben we het Beukennootjes feest gevierd thuis. Met als doel een gezellige, liefdevolle, fijne avond met elkaar. Even wat extra aandacht aan elkaar schenken. (waar het voor onze dochters ook een doel was dat ze leuke cadeautjes krijgen:), pubers blijven ook kinderen!)
Hoe ziet dit feest eruit;
Voor de voorbereiding maak je afspraken met elkaar, trek of verdeel je lootjes en ga je op pad voor iemand om wat leuks uit te zoeken. Op het feest zelf heb je nodig: een gezin, een aantal cadeautjes, wat lekkers, spelregels, een dobbelsteen en een klok.
Op de afgesproken tijd dobbelt iedereen om de beurt met de dobbelsteen. Bij 1of 5 mag je een cadeautje aan iemand anders geven. Als je 2 of 4 dobbelt mag je iemand vragen een cadeau aan jou te geven. Bij 3 en 6 bedenk je een leuke opdracht. Als de tijd is afgelopen dan worden de laatste cadeautjes verdeeld en uitgepakt.
Eind van het jaar komen de feestdagen weer. Elk jaar geeft december bij onze dochter met autisme erg veel stress en spanning. Sinterklaas op tv, Sinterklaas op school, Sinterklaas thuis, Sinterklaas in de winkel. Soms ook nog bij familie of opa & oma. Sinterklaas is al maanden overal, de spanning bouwt zich op en als wij denken ‘gezellig’ pakjes avond te hebben is de stress zo erg opgelopen dat er een meltdown komt en het voor niemand meer ‘gezellig’ is. De afgelopen jaren hebben we steeds meer uitgevonden hoe we de spanning kunnen verminderen. Dit jaar hebben we het rigoureus anders gedaan. We hebben 2 maand eerder een nieuw bedacht feest gevierd. Het beukennootjes feest. En we vieren geen sinterklaas in december.
Een aantal tips/suggesties die mogelijk de feestdagen wat aangenamer kunnen maken;
1. Lol
we willen vooral een gezellige tijd met elkaar. We kiezen samen met onze meiden hoe dat bij hun past en zo min mogelijk stress geeft. Hoe hebben we het leuk?
Zij hebben dit jaar gekozen om een dobbelspel te spelen, met een balans tussen duidelijkheid en humor. 2 cijfers op de dobbelsteen hadden een grappige opdracht.
2. Aansluiten
Onze dochters zijn 14 en 15 ze weten goed wat ze willen en nodig hebben. We overleggen met hen wat zij prettig vinden. Wij denken mee, geven suggesties en we kiezen samen.
Kijk goed wat jouw gezin nodig heeft. Welke aanpassingen maken het voor jouw kind met autisme of voor jezelf prettiger? Waar zit elk jaar de stress? Kan je dit anders doen? Pas dit dan aan en sluit aan bij je kind.
3. Voorspelbaarheid
Geen of minder verrassingen, onze dochter mag aangeven of ze wil weten hoeveel cadeautjes ze krijgt of dat ze precies wil weten welke cadeaus ze krijgt. Daarnaast weet ze ook wat de anderen van het gezin gaan krijgen. Ze kiest zelf waar ze nog een verrassing wil.
Voor jongere kinderen met autisme kan je erover nadenken of je het geheim van sinterklaas wil vertellen. Sommige kinderen geeft dit veel rust.
4. Duidelijkheid
We spreken duidelijk van te voren af wie voor wie het lootje krijgt.
5. Planning
We maken van te voren een planning. Wanneer gaan we lootjes trekken, wanneer cadeaus kopen, wanneer inpakken en wanneer het feest vieren.
We zetten dit op de kalender. Vaak met tekeningen erbij voor de duidelijkheid.
Voor jongere kinderen kan je ook een aftelkalender maken. De planning maken we niet te ver van te voren.
6. Regie
Onze dochter mag kiezen voor wie zij de cadeautjes wil kopen. Dat geeft haar de regie.
7. Afbakening
We spreken duidelijk af hoe, wanneer en van hoe laat tot hoe laat we het ‘feest’ vieren.
8. Rust
Voor en na het feest zorgen we dat we geen andere afspraken/plannen hebben zodat er genoeg ruimte is voor haar om weer te ont-stressen/ont-prikkelen. We vieren het op vrijdagavond of zaterdag ochtend zodat ze het weekend heeft om bij te komen.
Zorg ook dat je in de feestdagen maanden geen andere spannende dingen zoals tandarts, doktersbezoek plant.
9. 1x is genoeg.
We vieren 1x het Beukennootjes feest. We hebben de opa’s & oma’s gevraagd om liever op een ander moment iets gezelligs met de meiden te gaan doen. Zodat de spanning niet te veel oploopt.
10. Luister naar je gevoel.
Kies wat goed voelt voor jou en jullie gezin. Doe het op jullie eigen manier.
Voor ons is het nog even afwachten hoe dit in december uitpakt, hopelijk met minder spanning. Maar het beukennootjes feest is voor herhaling vatbaar.
Ik wil jullie alvast een ontspannen, fijne en gezellige feestdagen toewensen die past bij jullie manier.
Heb je na het lezen van deze blog nog behoefte om naar jullie persoonlijke situatie te kijken of een persoonlijke vraag? Ik maak graag tijd om mee te denken wat het beste bij jullie situatie past.