Blogopmaak

Hulphond team (niet) welkom?!

maartje • 4 december 2023

Hulphond team (niet) welkom?!

Hulphond team (niet) welkom!?
Je bent goed zoals je bent!
Dat is waar wij voor staan en onze kinderen meegeven.
Verdrietig maakt het mij ook dat in de zoektocht naar een passende woonplek voor mijn zoon organisaties andere signalen afgeven.
Onze zoon heeft een autisme hulphond die hem dagelijks enorm steunt. Met zijn hond zijn ze dikke maatjes en kunnen ze samen meer van de wereld aan. Zijn hond helpt hem bij zijn stress en angsten. Het afgelopen half jaar hebben ze als team enorme stappen gemaakt. Ze zijn samen het OV gaan ontdekken, gaan samen naar jongeren bijeenkomsten en zijn zelfs 3x samen op kamp geweest. Dat kan ook met hulphond! Een jaar terug hadden we ons dit niet kunnen voorstellen. Deze succeservaringen geven enorm veel zelfvertrouwen en vrijheid. Zelfvertrouwen zorgt dat je groeit, ontwikkeld en positief naar de toekomst kijkt. 

Verdrietig word ik als we weer een afwijzing krijgen met als reden dat hij een hulphond heeft en dat is lastig...
De hulphond is niet welkom, zonder hond mag hij wel komen...
Dan begrijp je het echt niet, hij heeft de hond nodig om überhaupt de stap te kunnen maken. ‘Een hulphond geeft meer vrijheid, geen extra beperking!’. Zonder hond wijs je hem af... dan zie je niet wat hij nodig heeft...
Dan zeg je niet alleen de hulphond is niet welkom, maar jullie zijn als team niet welkom. Jij bent niet welkom!
En dat raakt mij in mijn hart en maakt verdrietig. 

Volgens het VN verdrag handicap is weigeren verboden:
'Sinds 2016 geldt het VN-verdrag handicap in Nederland. Volgens het verdrag moeten mensen met een beperking net als ieder ander mee kunnen doen aan onze samenleving. Om dit te kunnen is autonomie (onafhankelijkheid) essentieel. Dit is dan ook een belangrijk grondbeginsel van het verdrag. Assistentiehonden/hulphonden dragen bij aan de autonomie van mensen met een beperking. Volgens het VN-verdrag handicap moeten assistentiehonden daarom in openbare gelegenheden (o.a. overheidsgebouwen, winkels, musea) toegelaten worden. Door het weigeren van een assistentiehond/hulphond ontneem je namelijk iemand zijn onafhankelijkheid en vrijheid.' 

Helaas gebeurt het weigeren toch en helaas niet op 1 plek, maar op meerdere plekken. Wordt er geen moeite gedaan om het te onderzoeken.
Gelukkig hebben we ook positieve ervaringen, zoals op een behandelgroep en op het kamp, waar het wel kan. Waar er meegedacht wordt en het mogelijk gemaakt wordt. Uiteindelijk een positieve ervaring voor iedereen!
Durf het anders te doen, durf verder te kijken/te zoeken naar mogelijkheden, durf maatwerk te leveren, durf iedereen te accepteren, durf!! 

(plaatje gemaakt door mijn zoon; geeft weer hoe hij zich voelt bij een afwijzing door zijn hulphond)

door maartje 3 april 2025
Ruimte voor autisme als coach & trainer
door maartje 2 april 2025
Achter het masker
door maartjedevries 31 maart 2025
Ruimte voor autisme in mijn gezin
door maartje 20 maart 2025
Het onbekende
door maartje 16 januari 2025
Kracht van adem
door maartje 6 januari 2025
De bijzondere eigenschappen van een zorg intensieve moeder 
door maartje 31 maart 2023
Vooroordelen bij autisme
door maartje 27 februari 2023
Vakantie als ouder van zorg intensieve pubers, spin in 't web!
door maartje 31 oktober 2022
Je bent goed zoals je bent!
door maartje 7 juli 2021
Het boek ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’ gelezen van Bianca Toeps Een helder en indrukwekkend geschreven boek over het leven van Bianca. Ze schrijft met humor over haar leven, ze geeft tips en uitleg over autisme. Ze verteld waarom de opmerking, ‘maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’ geen compliment is. Dit herken ik bij mijn dochter, als je dat gevoel hebt, dan is ze juist helemaal niet zichzelf, is ze kei hard aan het werk om zich aan te passen en staande te houden in de wereld. Fijn als je dat masker kan afzetten en kan kijken waar jij blij van wordt. Mooi hoe Bianca dat beschrijft in haar boek, gebruik juist de speciale interesses en maak dit tot een expertise waar je dingen mee gaat doen waar je blij van wordt. Zoals fotograferen in Japan of in Disneyland gaan werken als je fan bent van alle Disney figuren. Als je wilt weten hoe iemand met autisme de wereld ziet en duidelijke tips krijgen, dan is dit boek een aanrader, lees hem beslist!
Meer posts
Share by: