(Zelf)stigma bij autisme
In het online autivrouwencafé, in opdracht van Krekelautismecoaching, waar ik gespreksleider ben was het thema autisme en (zelf)stigma.
Veel van de aanwezige vrouwen hebben helaas last van (zelf)stigma. De 2 thema’s die we hierbij uitgebreid bespreken zijn:
1. Jezelf, dit gaat over hoe ver bij jij in je acceptatieproces? Hoe denk jij over jezelf (en jouw autisme)? Wat vind jij belangrijk om te vertellen aan mensen? Wat is je eigen beeld van autisme? Heb jij last van zelfstigma en hoe ziet dit eruit? Ben je autist/autistisch of heb je autisme?
2. De omgeving, wat is het beeld wat mensen hebben over autisme? Hoe reageren ze? Wat is de beeldvorming in de media?
Veel mensen hebben een verkeerd of stereotiep beeld over autisme. Vaak door de beeldvorming vanuit de media of het beeld wat achterhaald is over autisme. Dit heeft ook gevolgen over hoe de vrouwen over zichzelf denken.
Helaas was een herkenbaar voorbeeld dat door iemand uit de omgeving gezegd wordt: “jij autisme? Je ziet er helemaal niet autistisch uit!” Zo’n opmerking wordt als erg kwetsend ervaren. De vrouwen voelen zich dan niet gezien en gehoord in wie zij zijn.
Als iemand bij jou komt en verteld dat hij een gebroken been heeft. Dan zeg je toch ook niet, “jij een gebroken been? Dat kan niet, ik zie niets aan jouw been!”
Wie ben jij om daar iets van te vinden?
Het is jammer dat mensen geen vragen stellen, maar een oordeel geven. Dit helpt niet om de volgende keer er weer open over te zijn. Sommige vrouwen durven het ook niet te vertellen dat ze autisme hebben/autistisch zijn.
Wat zou kunnen helpen tegen stigma?
Ook hier kwamen de 2 thema’s jezelf en de omgeving terug.
1. Het helpt als je zelf goed kan praten over autisme. Verder bent in het acceptatieproces, zodat je het gesprek kan aangaan. Dit is soms moeilijk, hoe kan je verwoorden wat er bij jou gebeurt?
Een belangrijke conclusie was dat het helpt om andere mensen/vrouwen met autisme te leren kennen, bv. Door een autivrouwencafé. Hier kan je herkenning en begrip vinden.
Je eigen ervaring gebruiken en inzetten om het bespreekbaar te maken en het gesprek aan te gaan kan ook helpen. Door blogs/boeken e.d
2. Verder is de representatie in de media belangrijk, de laatste tijd is hier meer aandacht voor dat het anders wordt weergegeven en dat is fijn. Vooral de beeldvorming over vrouwen met autisme mag nog meer aandacht krijgen.
Wat voor mij een waardevolle les is uit dit gesprek dat het belangrijk is om te luisteren naar wat voor iemand zelf belangrijk is, stel hier vragen over zodat iemand gerespecteerd en geaccepteerd wordt om wie hij/zij is als mens. (met autisme)
Wil je ook een keer mee praten in het autivrouwencafé? Je bent van harte welkom.
Kijk voor meer informatie op:
https://www.perspectiviacoaching.nl/autisme-coaching of http://www.autivrouwencafe.nl